matilda-2.jpg

får jag fotografera din tillvaro? Eller har du en idé om ett roligt foto-projekt?Hör av dig!

Maila mig på matilda@avbild.nu eller ring mig på 070 6699900, så styr vi ihop något vackert!

Följ mig gärna på Instagram. Där finns jag både som @weddingsbymatilda (där det enbart finns bröllopsbilder) och @matildastillvaro där både delar av min tillvaro och andra fotograferingar ryms. Om mig

om mig

Jag vill bo i din lins", sa en vän till en vän när hon såg mina bilder. Själv vill jag bo bakom min lins och det går inte en dag utan att jag gör en bild. 

Jag heter Matilda, bor strax utanför Umeå i en liten by och arbetar som fotograf med Umeå och kranskommunerna som min bas. Fotografi och bilder är min passion; jag får helt enkelt inte nog. Jag letar efter och tycker om att hitta det vackra i det enkla. Att andra började efterfråga mina bilder gjorde att jag startade eget företag som fotograf.

Hur jag jobbar

Jag fotograferar det mesta, både livets större och mindre stunder. Bröllop, barn och familjer, gravida och bilder till olika företag och tidningar. Ofta människor, men även stilleben och produkter av olika slag. 

Mitt främsta ledord är känsla. Jag vill att du som betraktare ska känna något när du ser på mina bilder, annars är de ganska ointressanta. Jag arbetar även med storytelling. Det innebär för mig att jag okonstlat och äkta vill gestalta tillvaron så som jag ser den. I princip alla bilder jag gör kommer till i naturliga miljöer. Det betyder att jag nästan arbetar med den miljö som står till förfogande och att jag nästan alltid arbetar med befintligt ljus. 

Jag är utbildad sociolog och är intresserad av normer och hur dessa även kan framträda i fotografier, många gånger utan att vi tänker på det. Det gör att jag vill arbeta så ärligt som jag bara kan, vilket för med sig att när jag t.ex. fotograferar en gravid kvinna kommer jag inte att be henne ta av sig kläder, hålla ett par bebisskor mot magen och längtansfullt titta snett uppåt. På samma sätt kommer jag varken att be kvinnan lyfta foten medan hon kysser sin man under bröllopsfotograferingen eller be honom att gentlemannamässigt lyfta sin fru. Om det inte är så ni jobbar till vardags. För mig handlar det om att gestalta en specifik situation, en berättelse. Inte att checka av en lista på klassiska bilder. Många vill ha instruktioner i form av "gå dit" eller "titta åt det där hållet", men jag kommer inte att be er göra saker som känns konstlade och onaturliga.