Hönsmarknad

För två veckor sedan var det den årliga hönsmarknaden utanför Vindeln och vi var där. Innan hönsmarknaden hade vi tre tuppar och tre hönor hos oss, dessutom i olika storlekar, och det är ju på många sätt en märklig skara.  Vi ville ha fler höns och tänkte ungefär tre kycklingar men kom hem med det dubbla. Så kan det gå när en på ett ställe får en kyckling till på köpet och när en ser en liten guldig sak på ett annat som bara måste få komma med hem och för att den inte ska vara så ensam i den nya flocken blir det ännu en. 

Svindlande vackert är det redan strax utanför Umeå. 

Svindlande vackert är det redan strax utanför Umeå. 

De nya kycklingarna, som är två och tre månader unga, bor avskilt i hönshuset. Vi har satt upp kompostgaller och på så vis gjort ett eget hem åt kycklingarna. De nya och gamla hönsen ser varandra, men når inte att vara så närgångna, vilket är bra. Senast vi köpte kycklingar blev två av dem ihjälhackade när de var så pass stora att vi trodde att det var helt okej att föra ihop dem med själva flocken. Hoppas det går bättre nu.  

Tillåt mig presentera Berit. Det var henne jag hittade när vi redan hade köpt tillräckligt många kycklingar. En must-have! Hon är en blandning mellan dvärgkochin, ölandshöns och grönvärpare och är vackert guldig i sina fjädrar. Ska bli spännande att se hur både hon och hennes ägg börjar se ut. 

höns-8.jpg

Så här ser de flesta ut; svarta med lite grått i.

Det här är en av de dvärgkochiner vi köpte i höstas. Ungefär samtidigt som vi åkte på hönsmarknad lade hon sig ner på ägg och hon har inte stigit upp. Vi har ingen aning om hur många ägg hon ligger på och tidvis har hon inte kunnat täcka riktigt alla. Nu har även hönan Klara lagt sig på äggen, så vi har två hönsmammor som ruvar bredvid varandra. En del ägg har vi kunnat belysa en dag när Klara hoppade ner en stund och vi såg att det finns något i, men jag har ingen aning om hur många ägg det är liv i och så gissar jag att äggen har varit där lite olika länge, vilket gör att knappast alla kläcks fram. Hur som helst hoppas vi på i alla fall någon kyckling till midsommar! Det vore hur fint som helst. Vi har aldrig fått egecnkläckta kycklingar, så det är spännande tider.