Hur jag redigerar bilder

Jag får en del frågor om vad jag har för kamera och hur jag redigerar bilder, så i det här blogginlägget ska jag berätta hur jag tänker och hur jag gör (ibland). Det finns ju inga regler, det är en konstnärlig uttrycksform och det är ganska häftigt och också märkligt hur olika vi tycker om olika bilder. 

Till att börja med fotograferar jag nästan allt med min(a) fantastiska Fujifilm X-T2. Jag brukar säga att om det är möjligt älska sin kamera så gör jag det. Den tar de bilder jag vill att den ska ta, den är liten och smidig och lätt att ha med (även med ett batterigrepp som har plats för två extra batterier!), den har inställningar för slutartid, iso, bländare och exponering lättillgängligt på rattar uppe på kamerahuset och som en bonus är den dessutom sjukt snygg.

Jag har under en ganska lång tid arbetat med programmet Bilder som finns färdigt i min MacBook och även om det är ett b-program så har jag kunnat göra det mesta där; beskära, räta upp, ändra i ljuset och kontrasterna och mättnaden i färger. I undantagsfall har jag jobbat med Photoshop. Jag har absolut sett potentialen i Photoshop, men aldrig orkat lära mig det. Sedan ett år tillbaka arbetar jag i Lightroom. Lightroom erbjuder det mesta i bildredigeringsväg och har även ett på många sätt bra system för att kategorisera bilder på (men där har jag en lång väg kvar för att styra upp saker som jag vill ha dem. Det eviga projektet!). 

Att redigera bilder är nästan ALLT för att få till en vacker bild. Helt krasst, även om du har en bra kamera så måste du redigera dina bilder. Redan med ganska små medel (räta upp, beskära, ändra i kontraster och ljus) kan en smått värdelös bild bli helt okej, men det finns finlir som en kan ägna tid och evigheter åt. Och Youtube är fullt med filmer som innehåller redigeringstips. Jag köpte mina första VSCO-filter förra året och en ny värld öppnade sig. Ofta använder jag dessa som grund när jag redigerar, men det beror ju på om det är mina privata bilder eller en kund som vill ha en viss typ av bild. Olika filter är också mycket olika. En del är mycket filtriga, andra ger bara bilden det där lilla extra som gör att den lyfter.

För att visa ett exempel tog jag upp en gammal bild som jag fotade när fina A och H gifte sig förra sommaren och jag fick den äran att fotografera. Jag kan även tillägga att det här är en bild som jag plockade upp nu, som inte såg så mycket ut för världen, men som hade potential att kunna bli lite härlig. Aldrig blir en bild klar, det går att göra om och göra om i all oändlighet.

Till vänster är bilden i sin ursprungliga form, till höger redigerad. Visst ser ni skillnaden? 

Här visas en bild i tre steg: Ursprungsbilden (1), bilden med ett av VSCOs filter (2), bilden med VSCO-filter och redigering (3).

Här visas en bild i tre steg: Ursprungsbilden (1), bilden med ett av VSCOs filter (2), bilden med VSCO-filter och redigering (3).

Ytterligare ett exempel på en oredigerad och en redigerad bild kommer här på Den Berömda Citronkakan som har cirkulerat på instagram under #babesinboylandworkshop.

Bilden till vänster rör inget i mig, medan kakan till höger ser rätt så god ut (vilket väl ofta ändå ska vara ett av målen när det handlar om mat och fotografi i kombination).

Sen tror jag stenhårt på att titta på andras bilder, varför jag älskar forum som Instagram. En av mina favoriter där är Amanda (@frnkfalkman på Instagram). Jag önskar att jag hade tagit hennes bilder. Är även svag för Emily Dahl, Lina Östling och Krickelin

Hur gör ni när ni redigerar bilder? Och vem har du som inspirationskälla?