om mig

om mig

Jag vill bo i din lins", sa en vän till en vän när hon såg mina bilder. Själv vill jag bo bakom min lins och det går inte en dag utan att jag gör en bild. Att fotografera har med åren blivit en självklar ingrediens i mitt liv.

Jag heter Matilda, bor strax utanför Umeå i en liten by och arbetar som fotograf med Umeå och kranskommunerna som min bas. Fotografi och bilder är min passion; jag får helt enkelt inte nog. Att andra började efterfråga mina bilder gjorde att jag startade eget företag som fotograf.

Jag är ständigt på jakt efter det vardagsvackra och fotograferar hellre det till synes enkla än det uppställda. När folk säger att jag är bra på att fotografera människor blir jag glad. När jag får höra att jag med mina bilder skapar känsla och stämning tänker jag att det är något av det finaste jag kan få höra som fotograf.

 

HUR JAG GÖR

Jag fotograferar det mesta, både livets större och mindre stunder. Bröllop, barn och familjer, gravida och bilder till olika företag och tidningar. Ofta människor, men även stilleben och produkter av olika slag. 

Alla bilder jag gör kommer till i naturliga miljöer. Det betyder att jag arbetar med befintligt ljus och den miljö som står till förfogande. Jag tilltalas av det dokumentära tänket; om det ösregnade under er bröllopsdag så kommer det att synas på bilderna att det gjorde det. För mig handlar det till vissa delar om äkthet, till andra om känsla. 

Jag är utbildad sociolog och är intresserad av normer och hur dessa även kan framträda i fotografier, många gånger utan att vi tänker på det. Det gör att jag vill arbeta så "äkta" som jag bara kan, vilket för med sig att när jag t.ex. fotograferar en gravid kvinna kommer jag inte att be henne ta av sig kläder, hålla ett par bebisskor mot magen och längtansfullt titta snett uppåt. På samma sätt kommer jag varken att be kvinnan lyfta foten medan hon kysser sin man under bröllopsfotograferingen eller be honom att gentlemannamässigt lyfta sin fru. Om det inte är så ni jobbar till vardags. För mig handlar det om att gestalta en specifik situation, en berättelse, och förmedla en känsla. Inte att checka av en lista på klassiska bilder. Eftersom jag inte har en repertoar med bilder som hör till en t.ex. gravidfotografering innebär det att du som kund måste lita på mig och att jag som fotograf får vara kreativ och göra mitt bästa för att leva upp till det förtroende som är mig givet. Många vill ha instruktioner i form av "gå dit" eller "titta åt det där hållet", men jag kommer inte att be er göra saker som känns konstlade och onaturliga. 

 

OMDÖMEN

"Efter att ha tittat på mängder av bröllopsfoton av olika fotografer så hamnade vi till slut på Matildas hemsida. Där fanns det ett citat från hennes vän som sagt ”Jag vill bo i din lins” och det var precis så som också vi kände. Att vår dag skulle förevigas på det sätt som nästan bara Matilda kan fånga. Med de fantastiska färger och den stämning som hennes bilder förmedlar. Det blev precis på det sättet också. Hon fångade vår dag och har hjälpt oss att bevara den känsla som fanns där och då. Att hon lyckas fånga människor på det sätt som hon gör beror nog mycket på att man känner sig så bekväm med Matilda. Hon är den där personen som man spontant funderar på om man kan fråga om hon vill komma hem på middag första gången man träffar henne, men man inser att det kanske skulle låta konstigt. Som fotograf är Matilda lyhörd och väldigt mån om att man ska få det som man vill. Det är även fascinerande hur hon kan röra sig så diskret och vara med på rätt tillfällen trots att man inte märker det. Det är först när man får bilderna som man inser att hon tagit fantastiska bilder precis bakom en. Även gäster på vårt bröllop berättade att de var imponerade av Matildas sätt att arbeta, att hon fanns där hela tiden men egentligen inte märktes. Det är ofta då som de bästa bilderna kan tas. Avslutningsvis, om vi skulle ha gjort om allt detta så hade vi valt Matilda igen, alla gånger. Vi ser dock fram emot att få anlita Matilda för andra typer av uppdrag framöver, vi vill nämligen fortsätta att få bo i hennes lins."

Lise & Kalle

 

"Matilda har verkligen öga för detaljer och adderar gärna lite magi i sina bilder. Hon är behaglig, tillmötesgående och professionell och vi är så glada att hon ville vara med och föreviga vår bröllopsdag. "

Anna och Eric

 

 

Har du frågor om hur en fotografering går till? Maila mig på matilda@avbild.nu eller ring mig på 070 6699900, så berättar jag mer.

 

jaget.jpg